Ειδήσεις

Published on January 26th, 2023 | by paggaiorama

0

Το ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ ζητά στήριξη των σταφυλοπαραγωγών

Επιστολή προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, με θέμα την αναγκαιότητα χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων σε επιτραπέζια σταφύλια, απέστειλε ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), Ζαφείρης Μυστακίδης, ο οποίος αναφέρει τα ακόλουθα:

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας, ως ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής στην περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας (Νομοί Δράμας, Καβάλας, Σερρών), θέλει να θέσει υπόψη σας ένα σημαντικό πρόβλημα που ανέκυψε και αφορά τα επιτραπέζια σταφύλια, που απαντώνται σε σημαντικές εκτάσεις στην ανατολική και κεντρική Μακεδονία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, προκάλεσε ντόμινο ανατιμήσεων και πληθωρισμού σε όλα τα προϊόντα, με αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικών στις ευρωπαϊκές αγορές τουλάχιστον κατά 30% με 40%, σε σχέση με πέρσι. Οι καταναλωτές, παρά την πεποίθηση τους ότι τα τελευταία πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή τους διατροφή, δεν τα θεωρούν είδη πρώτης ανάγκης και προϊόντα προτεραιότητας στην διάρκεια της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που έχει ενσκήψει στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα όμως, για τους ίδιους λόγους, λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, παρατηρήθηκε και μία σημαντική αύξηση του κόστους καλλιέργειας σε όλους τους συντελεστές παραγωγής (ενέργεια, λίπανση, φυτοπροστασία, εργατικά, κ.α.), με παράλληλη αύξηση του κόστους συλλογής, συσκευασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς.

Παρά το θετικό γεγονός της λήψης μέτρων από τα αρμόδια Υπουργεία, όπως η μείωση της φορολογίας για τους αγρότες μέλη των συνεταιρισμών, ή εκείνων που κάνουν συμβολαιακή πώληση των προϊόντων που παράγουν, η επιδότηση λιπασμάτων, η επιδότηση αγροτικού ρεύματος κ.α., δυστυχώς, φέτος δεν μπόρεσαν να ανακουφίσουν τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών με τα τόσα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν. Η κατάσταση, πλέον, είναι τραγική για τον κλάδο επιτραπέζιων σταφυλιών τα οποία, είτε δεν συγκομίστηκαν καθόλου λόγω χαμηλού εμπορικού ενδιαφέροντος, είτε πωλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, καθότι πρόκειται για προϊόντα κατεξοχήν εξαγώγιμα με σχετικά μικρή εσωτερική κατανάλωση.

Παρά το γεγονός ότι, από την αρχή της φετινής καλλιεργητικής περιόδου και με δεδομένο ότι προηγήθηκαν δύο κακές καλλιεργητικές περίοδοι για το επιτραπέζιο σταφύλι, ήταν εμφανείς οι δυσκολίες που θα συναντούσαν οι παραγωγοί  κατά την περίοδο της συγκομιδής, συνέχισαν απτόητοι ακολουθώντας την προτροπή της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων για κάλυψη της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας και ολοκλήρωσαν την παραγωγική διαδικασία στην καλλιέργειά τους. Άλλωστε, η φροντίδα μιας πολυετούς καλλιέργειας, δεν μπορεί να αμεληθεί ούτε για μία χρονιά, λόγω του κινδύνου ολοσχερούς καταστροφής τόσο της ετήσιας παραγωγής, όσο και του πολυετούς φυτικού κεφαλαίου.

Τα διαχρονικά προβλήματα του αγροτοδιατροφικού τομέα στην χώρα μας, είναι πολλά και γνωστά. Στα κυριότερα όμως, που είναι ο μικρός κλήρος, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, η μεγάλη εξάρτηση από τους αλλοδαπούς εργάτες, η αβάσταχτη γραφειοκρατία, η απουσία ικανοποιητικού αριθμού συλλογικών οργανώσεων, κ.α., σήμερα θα πρέπει να συνυπολογισθούν το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι πληθωριστικές πιέσεις, η έλλειψη εργατικών χεριών και η αύξηση του κόστους εργασίας, καθώς και τα λοιπά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην παραγωγική διαδικασία, στην συγκομιδή, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις τιμές πώλησης να κατρακυλούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ζημιώνοντας τους παραγωγούς και συρρικνώνοντας σημαντικά το εισόδημά τους θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων.

Συνοψίζοντας, οι αναταράξεις στην αγορά των φρούτων, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, που ευθύνεται και για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και κατ’ επέκταση του κόστους παραγωγής, αποτελεί μία σκληρή πραγματικότητα που έχει φέρει σε δυσχερή θέση τους καλλιεργητές επιτραπέζιων σταφυλιών.

Κύριε υπουργέ,

Έχοντας υπόψη τα αντανακλαστικά του ΥΠ.Α.Α.Τ. στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου του COVID-19 στον αγροτικό τομέα και ταυτόχρονα δεδομένη την θέληση της κυβέρνησης να συνεχίζει να καλύπτει στοχευμένα το απολεσθέν εισόδημα των Ελλήνων αγροτών, λόγω και της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, παρεμβαίνοντας καίρια όπου παρατηρείται διαταραχή και προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία και η συνέχιση της καλλιέργειας στην ανατολική Μακεδονία, σας ζητούμε να εξετάσετε την δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών, με σκοπό την ενίσχυση και στήριξη του εισοδήματός τους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το Υπουργείο (de minimis, Ταμείο αλληλεγγύης, κ.α.), όπως ήδη ορθά κάνατε σε άλλες καλλιέργειες για το έτος 2022 στην ελληνική επικράτεια, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν οι αγρότες μας, την καλλιέργεια των επιτραπέζιων σταφυλιών. Παραμένουμε στην διάθεσή σας, για οποιαδήποτε διευκρίνιση, ή πληροφορία.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑