Uncategorized

Published on October 15th, 2025 | by paggaiorama

0

Κάστανο από… «χρυσάφι»

Ξεκινά με 2€ στον παραγωγό και καταλήγει με 12€ στον καταναλωτή

Φυσικά τα κέρδη των μεσαζόντων σε μια τέτοια διαδρομή είναι ασύλληπτα, όπως άλλωστε και ορισμένων εμπόρων, καθώς όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς μιλάμε για μεσοσταθμικό εξαπλασιασμό στην τιμή από το ράφι στο χωράφι.

Τα κάστανα διανύουν μέχρι στιγμής μια πολύ καλή σεζόν σε ποιότητα, ωστόσο πλέον αρκετά βγαίνουν μικρότερα λόγω λειψυδρίας, με τα δένδρα να συνεχίζουν να έχουν καλή απόδοση.

Τα κάστανα που δεν είναι καλής ποιότητας έχουν τιμή παραγωγού περίπου 0.5€ και χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και τα διάφορων ειδών άλευρα. Τα υπόλοιπα ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα φτάνουν έως και τα 3.5€. Ωστόσο ο καταναλωτής θα τα βρει στο Super Market από 6,89€ έως 7,99€, ενώ στο μανάβικο της γειτονιάς από 8,99€ έως 11,49€, με τις Λαϊκές Αγορές να το πωλούν από 6 έως και 7 ευρώ το κιλό.

Τέλος, από τα 19.9€ το κιλό ξεκινά η τιμή όσων είναι εισαγωγής βρασμένα και βιολογικά.

Ο Χρήστος Ζολώτας, καστανοπαραγωγός, Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου άνω Κερασόβου μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την τιμή του κάστανου:

«Γίνεται μία διαλογή στο κάστανο. Τα χαμηλότερης ποιότητας πάνε για άλευρα και τέτοια και ζαχαροπλαστική και η πρώτη ποιότητα πάει στην αγορά για φαγητό. Στην λιανική έχει 3,5 ευρώ. Μέσο όσο ο παραγωγός πουλάει 2,5-3,5 ευρώ ανάλογα την χρονιά. Η χρονιά φέτος ήταν πολύ καλή σε ποιότητα προϊόντος αλλά λίγο κακή στο μέγεθος του προϊόντος».

Αναστάσης Κατσαβός

ΠΗΓΗ: Κάστανο από… «χρυσάφι»: Ξεκινά με 2€ στον παραγωγό και καταλήγει με 12€ στον καταναλωτή • Έλληνας Αγρότης


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑